OPPHØRS-SALG DUNDYNER! Frakt kr 150,- │ Fraktfritt ved kjøp over kr 1000,-

Høy bæreevne gir fluffy dyner


Velger du en dundyne får du et isolasjonsmateriale som er naturlig og miljøvennlig. Dun reflekterer varme og absorberer og videretransporterer fuktigheten du avgir i løpet av natten. Hvor godt dynen isolerer avgjøres av dunets bæreevne, som er dunets evne til å fylle dynen og holde på luft som kroppen din varmer opp i løpet av natten.

Det er med andre ord luften i dynen som er det egentlige isolasjonsmaterialet. Jo høyere dunandel som er i dynen og størrelse på dunet, jo bedre bæreevne får den.

Bæreevnen beregnes ut fra en måleskala fra 2 – «ikke målbar».  Sommerdynene våre Indian og Tropic, helårsdynene Breeze, Spring, Temper og Nordic samt  vinterdynen Arctic har alle høy bæreevne. Bæreevnen vil også være avgjørende for hvor lang levetid dynen har. Når man skal gjøre en vurdering før man går til innkjøp av en dundyne bør man derfor ta i betraktning at høy bæreevne gir bedre kvalitet og lengre levetid.

Fjær er tyngre enn dun og isolerer dårligere.  Når dynen har lav bæreevne og lav dunandel blir dynen tung. Dyner med høy bæreevne gir lettere dyner og fremstår som mer «fluffy» og voluminøse. Jo mer dun dynen har, jo bedre isolasjon får du.

Praktiske råd om vask og oppbevaring av dundyner

Hvordan oppbevarer jeg dundynen når jeg ikke bruker den?

Oppbevaring av dundyner

Når du skal legge vekk den varme vinterdynen om våren, bør den ikke presses for hardt sammen. Det er viktig at luft slipper til så dynen får «puste». Derfor er det også viktig at dynen ikke pakkes i tett plast. Ideelt sett skal dynen henge når den lagres. Et godt alternativ er å la den ligge i skapet, eller på loft/i kjeller i en bag som puster. Nesten alle våre dyner leveres i en praktisk bag som egner seg til oppbevaring.

 

Kan man vaske en dundyne, og i tilfelle hvordan?

Vask og vedlikehold av dundyner

Med godt stell holder en dundyne i mange, mange år.

Dundyner bør luftes ofte, da gjenvinner den sin «friskhet» og fylde. Med hyppig og god luftig kan man spare mye vask.

Alle våre dundyner tåler vask hvis det gjøres på den riktige måten. Avhengig av bruk, anbefaler vi at en dundyne vaskes hvert 3.-5. år. En ren og godt vedlikeholdt dyne har en betydelig lenger levetid enn en som sjelden eller aldri vaskes. I gjennomsnitt bør dunputer vaskes én gang i året. Svetter man mye, bør både dyner og puter vaskes oftere. Svetter man mindre, kan det gjerne gå flere år mellom hver gang.

For en vinterdyne i normalt god tykkelse kreves en 7-kilos maskin. Har man ikke det, anbefaler vi at man leverer vinterdynen til et renseri/vaskeri som gjerne har egne dunvaskeprogrammer og store maskiner.

For mellomtykke dyner, sommerdyner og vanlige puter bør man ha en 5-kilos maskin. Bruk ull-/skåneprogram og enzymfritt vaskemiddel, for eksempel Milo (ca. 10 ml/én spiseskje). Dunen tåler 60ºC, da dør midd, men 40–50ºC er mer skånsomt mot dunen, så vi anbefaler det. Skylles og sentrifugeres godt.

Dynene og putene må trommeltørkes lenge, gjerne 3-6 timer. Puter like lenge, men tynne sommerdundyner noe kortere. Kun tre kvarter til en time av gangen. Ta ut dynen/puten og riste og dytte om på dunen så det fuktige innerst kommer ytterst, og så inn i tørketrommelen igjen. Gjentas 3-4 ganger. Dette er viktig. Eventuell restfuktighet gjør at dunen ikke blåser seg godt nok opp. I verste fall kan dunen klumpe seg. Etter at den er blitt kald kan det være vanskelig å gjenvinne dynen eller putens fylde.

Hvilken dyne skal jeg velge?

Hvilken dyne skal jeg velge?

Mange synes det er vanskelig å velge dundyne. Vi skal her prøve å hjelpe deg litt på vei. Flere faktorer påvirker valget: Årstid, temperatur på soverom og i hvilken grad man er en «kald» eller «varm» person. Det kan være vanskelig å finne én dyne som er like optimal når det er +30 som når det er -20 grader ute. Mange liker å sove med vinduet åpent hele året og da kan det være mest hensiktsmessig å ha to ulike dyner slik at man kan bytte mellom sommer- og vinterdyne.

 

Sommerdyne

Indian er sommerdynen vår fylt med fineste gåsedun. Dynen transporterer fuktighet og regulerer varme godt og sørger derfor for god komfort hele sommeren. Den er sval på varme sommernetter og lun når det er litt kjøligere.

 

Overgangsdyne

Er man veldig følsom for temperaturer, kan vi anbefale overgangsdynen vår Breeze som er ideell for bruk på vår og høst. Breeze er også godt egnet som svalere helårsdyne, lunere sommerdyne eller som dyne til barn som ofte er varme av seg.

 

Helårsdyne

Har man jevn temperatur på soverommet året rundt, eller kun ønsker én dyne, kan helårsdynen Nordic være det rette valget. Nordic inneholder hvit gåsedun og regulerer varme godt gjennom hele året.

 

Vinterdyner

Blant vinterdynene har vi to ulike kvaliteter og tykkelser – Thule og Arctic . Arctic er vår varmeste vinterdyne og har bedre dunkvalitet enn Thule. Arctic er derfor noe bedre når det gjelder isolasjon og transport av fuktighet, og er en lett og luftig dyne mens Thule er noe tyngre.

Lykke til med valget!