Vanlige spørsmål

Kan man vaske en dundyne, og i tilfelle hvordan?

Vask og vedlikehold av dundyner

Med godt stell holder en dundyne i mange, mange år.

Dundyner bør luftes ofte, da gjenvinner den sin ”friskhet” og fylde. Luft godt på soveværelset, men unngå direkte sollys.

Alle våre dundyner tåler vask hvis det gjøres på den riktige måten. Avhengig av bruk, anbefaler vi at en dundyne vaskes hvert 3.-4. år. En ren og godt vedlikeholdt dyne har en betydelig lenger levetid enn en som sjelden eller aldri vaskes. I gjennomsnitt bør dunputer vaskes én gang i året. Svetter man mye, bør de vaskes oftere. Svetter man mindre, kan det gjerne gå flere år mellom hver gang.

For en vinterdyne i normalt god tykkelse kreves en 7-kilos maskin. Har man ikke det, anbefaler vi at man leverer vinterdynen til et renseri/vaskeri som gjerne har egne dunvaskeprogrammer og store maskiner.

For mellomtykke dyner, sommerdyner og vanlige puter bør man ha en 5-kilos maskin. Bruk ull-/skåneprogram og enzymfritt vaskemiddel, for eksempel Milo (ca. 10 ml/én spiseskje). Dunen tåler 60ºC, da dør midd, men 40–50ºC er mer skånsomt mot dunen, så vi anbefaler det. Skylles godt, og sentrifugeres godt.

Dynene og putene må trommeltørkes lenge, gjerne 3-6 timer. Tynne sommerdundyner noe kortere. Men kun en halv time til 3 kvarter av gangen. Ta ut dynen/puten og snu den med andre siden ut og riste og dytte om på dunen så det fuktige innerst kommer ytterst, og så inn i tørketrommelen igjen. Gjentas 3-4 ganger. Dette er viktig. Eventuell restfuktighet gjør at dunen ikke fluffer seg godt nok opp. I verste fall kan dunen klumpe seg. Etter at den er blitt kald kan dette være vanskelig å gjenvinne dynen eller putens fylde. Så altså, helt tørr første gang, mens den ennå er varm.

Unngå oppbevaring i tett plast. Ideelt sett skal dynen henge når den lagres. Et godt alternativ er å la den ligge i skapet, eller på loftet i en bomullsbag som puster. De fleste av våre dyner leveres i en praktisk bomullsbag med glidelås.

Kan man få allergi av dun?

Dunallergi?

Det er en utbredt oppfatning at dun kan gi allergi, og blir ofte forvekslet med middallergi. All forskning (norsk og utenlandsk) viser at dunallergi er svært sjelden, og at det heller ikke er noen sammenheng mellom f. eks. dyrehårsallergi og dunallergi. Det vanligste problemet er middallergi, men midden trives ikke sammen med ren dun. Midden formerer seg og trives best når det er varmt, fuktig og nok mat (hudavfall). Det er heller ikke selve midden man reagerer på, men middens avføring.

Det som er viktig er å sørge for at middens livsbetingelser er dårligst mulig. På soverommet bør det være tørt, kjølig og rent. Å skifte sengetøy ofte er lurt. Pass på å lufte nok. Å bruke sengeteppe ser pent ut, men bidrar til at luftgjennomstrømningen blir dårligere, noe som fører til at svette og varme fra natten i større grad blir værende i sengen.

Ellers viser forskningen at dyner og puter laget av syntetfiber over tid skaper bedre livsgrunnlag for midd, enn det dun gjør.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) sine hjemmesider www.naaf.no har mange gode råd og tips for allergikere.

Tiltak du kan gjøre selv:

  • Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter, for å fjerne midden.
  • Skift sengetøy hver uke eller etter behov.
  • Sørg for god utlufting. Temperaturen på soverommet bør ligge under 18ºC.
  • Vask dynen med noen få års mellomrom, puten oftere. Følg vaske-/tørkeanvisningen nøye.
  • Dun tåler vask bedre enn syntetfiber, bare det gjøres på den riktige måten.
  • Unngå støvsamlere som kosedyr (bør kunne vaskes på 60ºC), åpne hyller og heldekkende tepper.
  • La sengen stå uoppredd med dynen “slått opp” og madrassen mest mulig fri noen timer, så fuktighet slipper ut.
  • Kan man holde luftfuktigheten under 40% RF i ca. 3 måneder i vinterhalvåret, pleier midden å forsvinne helt.
  • Unngå bruk av vifteovner o.l. som blåser støvet opp i luften.
Hva er fordelen med rutesydde dyner fremfor kanalsydde?

Hvorfor rutesydde dundyner?

I Norge har kanalsydde dyner i ”alle” år vært vanlig. Ikke få av oss har opplevd at når dynen begynner å bli noen år, så forflytter dunen seg nedover mot føttene, og det blir kaldt på overkroppen. Med rutesydde dyner har du alltid dunen jevnt fordelt ut over hele dynen. Da reflekteres varmen jevnt tilbake over hele kroppen. Med sømmer på tvers og på langs av dynen fører den seg bedre, og smyger seg lettere inn mot kroppen din. Dette er også viktig for å holde på varmen. På vinter- og helårsdyner er det tekstilvegger mellom rutene for å gjøre dynene tykkere.

Hvor lang levetid har en dundyne?

En dundynes levetid

De to viktigste faktorer for en dundynes levetid er hvordan den brukes og stelles, og hvilken kvalitet det er på dunen.

Svetter man mye, eller beveger seg mye når man sover, vil dunen raskere ”klumpe seg”, miste mye av mykheten og det blir mer friksjon mellom dunene. Det betyr mer slitasje. Ved vask og trommeltørking gjenvinner dunen sin mykhet og spenst, og slites langt mindre.

En rimelig dyne med mye fjær har kortere levetid. Fjær er hardere og skarpere enn dun og skaper mer friksjon når den brukes, og slites dermed raskere.

En god kvalitet med f.eks. 90% dun, og 10% småfjær og godt stell kan gjerne vare i 15 – 25 år. Dette avhenger selvfølgelig av bruken. Mens en rimelig dyne med mye fjær, og ikke altfor godt stell, kan hende bare holder 4 – 6 år.

Hvor mye bør man spandere for å få en god dundyne?

Dundyner og økonomi

Noen synes en god dundyne er dyr (for dyr). Da er det naturlig å sammenligne med andre ting og disse tingenes viktighet og levetid. En god dundyne til rundt 2000 kroner og ca.15 års levetid (bil ca. 10 år?), har en døgnpris på under 50 øre. Det koster faktisk ikke mer å ha det litt bedre i sengen åtte timer hver natt, sove bedre, og våkne mer uthvilt. Når du har vridd om tenningsnøkkelen og startet bilen på under et sekund, har du brukt opp døgnprisen for en svært god dundyne opptil flere ganger.

Valget er ditt.

Er ikke dun for varmt til å bruke om sommeren?

Hvorfor sommerdundyner?

Mange har en oppfatning av at dun er varmt, og hører den kalde årstiden til. Dunens to fremste egenskaper er at den reflekterer varme og transporterer bort fuktighet, og da blir man ikke så lett svett. Jo bedre dun, jo bedre er disse egenskapene.

En tynnere dyne i god kvalitet transporterer fuktighet mer effektivt bort fra kroppen enn det en dyne i mindre god kvalitet gjør. En tynn dundyne i god kvalitet blir derfor svalere enn en i lavere kvalitet. Fuglene som er her året rundt er kledd i dun hele tiden. Dunen sammen med andre egenskaper, er årsak til at fuglene klarer seg bra hele året. I den kalde årstiden vokser dunen seg stor og fyldig, om sommeren er den mindre og luftigere.

Derfor har vi dundyner i forskjellige kvaliteter og tykkelser. Tykke for vinterbruk, mellomtykke for vår og høst, og tynne for sommerbruk.

God sommer!

Hvordan oppbevarer jeg dundynen når jeg ikke bruker den?

Oppbevaring av dundyner

Når du skal legge vekk den varme vinterdynen om våren, bør den ikke presses for hardt sammen. Det er viktig at luft slipper til så dynen får ”puste”. Derfor er det også viktig at dynen ikke pakkes i tett plast. La den ligge i skapet, eller sett den på loftet i en kartong. Eller bruk dynebagen i ren bomull som nesten alle våre dunprodukter leveres i.

Bæreevne. Hva betyr disse tallene?

Dunkvaliteter

Egentlig er det luften i dynen som er isolasjonsmateriale. Derfor er dunens evne til å oppta og holde på luft avgjørende for hvor god en dyne er. Denne egenskapen kalles bæreevne, og testes. Kvalitetsskalaen er:

2–4 Lavest kvalitet/bæreevne
4–6
8–10
10–12
12–14
14–16
Ikke målbar Høyest kvalitet/bæreevne

Bæreevne ikke målbar. Ederdun og den aller beste moskusanddunen har masse mothaker som gjør at dunen henger sammen. Denne egenskapen gjør at luften i dunen blir langt mer stillestående enn i all annen dun. Stillestående luft reflekterer varme bedre enn luft i bevegelse. Målemetoden for bæreevne fanger ikke opp denne egenskapen, og fordi dunen henger sammen kan målingen manipuleres. Derfor oppgis aldri bæreevne for slik dun. Den aller beste moskusanddunen henger ikke så godt sammen som ederdun, men nok til at den ikke kan måles.

Kan man få bestilt dundyner i spesialmål?

Dundyner i alle størrelser

Du kan få bestilt nær sagt enhver størrelse. Pris: La oss si du har sett deg ut en kvalitet du kan tenke deg. Regn ut kvadratmeterprisen på den. Legg til 25% og multipliser med kvadratmeterantallet på spesialmåldynen. Så har du prisen.

Normalt er leveringstiden 6–8 uker. Haster det, regner vi ut et ekspresstillegg.

Uansett, ring 93227474 (Harald) eller send en mail: [email protected], så får du fast pris og leveringstid.

Er det noen form for garanti på dynene?

Reklamasjoner/bytterett ved feil

På alle våre dyner har du 5 års reklamasjonsrett ifølge kjøpsloven. Teknisk sett er en dundyne et ganske enkelt produkt, så skulle det være feil ved dynen, oppdages det ganske lett. Selv om det ikke skjer ofte, så hender det at det er en sømfeil. En svært sjelden gang er det dunlekkasje som skyldes vevefeil.

I slike tilfeller bytter vi dynen uten diskusjon, og uten kostnader for deg.